...

Saturday, November 24, 2018

Penggunaan Has & Have

Posting ni asalnye kat my FB, post kat sini plak senang nk cari dikemudian hari dan harapnya di blog lebih ramai audience dapat manfaat.


Semalamkan pergi bengkel penulisan, antara pengisiannya, bila kita menulis, kita kena bercerita dan tulis sesuatu yg bermanfaat. Contoh paling simple bila kita post gambar makanan. Ceritakan sesuatu yg orang lain dpt manfaat dengan post kita tu. Mungkin tips memasak makanan yg kita post tu, mungkin makanan tu mengingatkan kita kpd kwn kita yg dah meninggal, mungkin juga ada kisah lucu disebalik gambar makanan yg kita post tu. Jadi penulisan kita lebih menarik dgn adanya cerita2 disebaliknya.

Ohh.. satu contoh penulisan yg ke laut posting ni sbb gambar lain cerita lain 🤣🤣
Sebenarnya, dari semalam duk fikir, aku ni nak menulis pasal apa ye? Dalam duk fikir apa niche aku? Dapatlah idea💡 💡

Aku kan ajar English, jadi why not share dgn kawan2 cara guna / tulis Bahasa Inggeris dengan betul. Tapi.. tapi, xnak la mcm dlm kelas kan, kita santai2 je, dlm kelas kena ajar fully in English tp kat FB ni aku nk try share pengunaan English yg betul dgn explain in BM, tp still ada campur2 English gak lah ye. Mungkin ramai yg bminat nak improve kan English masing2?
So.... utk first posting ni, aku nak share pengunaan ‘HAS & HAVE’
Ramai yg masih confuse bila nak guna HAS dan bila nak guna HAVE kan?
Contoh:
He has a new handphone
She has a cat
Alia has a car
The house has 2 bedrooms

Apa yg korang perasan dgn ayat2 kat atas ni, HAS digunakan utk SINGULAR (subjek/benda) yg satu
HAVE pula utk
They
We
You
I ( I ni kan kita tahu dia special sket, walaupun I tu merujuk kpd saya, dan saya tu sorang je kan, tapi sbb I ni special dia masuk gang PLURAL, sama gang We, They, You)

Tapi.... Kalau..

Alia and Ali has ke have?


Alia and Ali merujuk kpd 2 org kan, so PLURAL la kan, jadi kena guna HAVE.

Nak senang ingat boleh tengok gambar movie poster ni, baca caption kat gambar ye.




Tengok pengunaan HAS, sblm HAS ada The Smile kan, smile kat sini SINGULAR, merujuk kepada satu senyuman, jadi kena guna HAS. 

(To spice up the lesson la ni, kena la letak gambar mcm ni, senang ingat bila tgk mamat korea comey ni, actually kdrama ni tgh on going skarang ni, best woo! Takleh nk agak plot dia, suka twist2)

perkataan Hills dlm bentuk plural (merujuk kepada banyak) jd kena guna HAVE

P/s: ok x? Patut diteruskan posting mcmni? Cer komen sket, nak tau gak.



Saturday, November 03, 2018

HARGA TIKET BAS EKSPRES KUANTAN - KOTA BHARU - KUANTAN

Tiket Bas Perdana



Baru2 ni aku balik ke Kota Bharu dengan menaiki bas ekspress Perdana, jam 11 malam dr Terminal Sentral Kuantan ke Kota Bharu. Balik semula ke Kuantan hari Ahad 2ptg dengan bas perdana jugak. Harga tiket bas ekspres sehala RM35.20 (Kalau warga emas boleh dapat murah tau). 

Otw balik naik pukul 11 mlm dalam 5:30 pagi gtu smpai KB, balik ke Kuantan plak naik bas pukul 2pm, dekat pukul 11 malam sampai. 

Bas mana paling best? Well... bagi aku lah, Mutiara dan Perdana best la sebab for sure akan dapat bas baru dan seat dia selesa, kalau bas Transnasional ada bas buruk dan ada bas baru. Tapi seat tak leh lawan bas Mutiara atau Perdana la. Tapi Perdana ni kalau macam trip balik Kuantan aritu, mmg lama giler la baru smpai.9 jam tauuu, sebab bergerak siang ke malam kot, kalau naik bas kul 11 malam dalam 6 jam lebih je dah sampai.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post