Hari ni nak masak kue teow keranglah, kenapa nama en. mudz? sebab resepi ni diambil dengan En. Mudzir, my colleague years ago masa En. Mudzir still keje kat Kuantan, now dia dah dok KL.
Resepi ni aku amik masa awal2 keje dulu circa 2003 kot tp baru sekali buat, it was last year! haha.. ni nak try buat lagi sekali, tahun lepas buat time bulan puasa gak,
Kue Teow Kerang En. Mudz.
Bahan-Bahan:
1 Bungkus kue teow (jenis MOi Kei atau Cap Wau)
4 Ulas bawang putih (ditumbuk)
4 cili kering (dikisar)
3 sudu minyak masak
Kicap Kipas Udang – Masin dan Manis
Sos Tiram Maggi – 3 sudu
Telur (1 – 2 biji Gred A)
Kerang 200 gm
Kuchai – secukup hati
Taugeh – 150 gm
Gula – 1 sudu teh
Cara-cara:
Panaskan minyak, masukkan cili kering, masak sehingga pecah minyak,
masukkan bawang putih. Masukkan sedikit air, sos tiram, gula, kerang.
Seterusnya masukkan kue teow, diikuti dengan kicap. Kicap hendaklah dituang disekeliling tepi kuali (bukan ke atas kue
teow). Masukkan telur di tengah kuali
(kue teow diketepikan). Kacau apabila putih telur menjadi agak masak. Masukkan
taugeh dan kuchai setelah api dipadamkan.
Tips:
Kerang direndam dalam air panas dan ditutup selama beberapa minit.
voila !! inilah hasilnya...
No comments:
Post a Comment