Ada seseorang mengidam ayam percik, so being a very nice cousin, I made Ayam Percik for our buka puasa yesterday.
Here goes...
perlu halia dan bawang putih juga
chop..chop..
then blend
ni stail baru.. before this saya tak pernah masak ayam percik cmni, tp tadi lepas review few recipes, i decided to try this method pulakss..
owhh saya letak cili boh dan kunyit jugak nak bagi pedas n menarik skit warna nyer..
saya masukkan bahan2 yg diblend td tanpa buka api dulu.. pastu masukkan santan
bakar hingga masak dan garing atau suka ati lah nak garing sampai rentung ke..
dah separuh ken makan... lupa nak snap pic masa sebelum makan... satu lagi aku lupa letak asam keping, ada gak resepi suh letak asam jawa...
untuk resepi penuh cara nak masak ayam percik ni.... tengok ni ye
http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/07/resepi-ayam-percik-simple.html
atau resepi Ayam Percik yang ni
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 sekor ayam yang dipotong 4
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bwg besar
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 1 camca kecil ketumbar
- 1/2 camca kecil jintan putih
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit air asam jawa@asam keping
- cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
- masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
- angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
ni saya amik dr myresepi.com
2 comments:
mabeles,aniz,comey arr set pisau mg tu,cute kaler hijau apple des ^_^
masss, tenkiusss.. hehe... a gift from my brother tuu..
Post a Comment