...

Tuesday, July 09, 2013

Proses Masak Rumpai Laut

Akhirnya rumpai laut dari Tawau yg ditunggu2 dah sampai...


ni dia.. 1kg rumpai laut hijau dari Tawau, lps buat little research (refer previous entries) akan cara2 nk masak nyer.. maka saya decided nak masaknye dgn cara paling simple (malas sebenarnya) iaitu dengan rendam semalaman seaweed ni dan terus masak tanpa letak apa2... ada yg letak daun pandan dan essen vanila utk hilangkan bau hanyir. Tapi memandangkan daun pandan takde masa nak rebus rumpai ni... so tak letak la.. essen vanila ada tapi macam tak best la plak campur mende tu, rasa mcm tak asli dah la...






ok, letak rumpai laut ni dalam bekas besar utk direndam semalaman. Kena bekas besar sebab rumpai ni akan kembang semangkuk gitu..ni half of the 1kg la lebih kurang, sebab nak masak sume sapa nak makan nyer kan... banyak tu




  


proses nak merendam... guna air banyak2...




ok ni rupa masa mula2 rendam... 

haaaa ni pas rendam nearly 24jam!


penuh bekas...




mula memasak rumpai laut tu... kat umah ni takde la pulak periuk yg besar (eh actually ada periuk steamer tu tp xseswai utk merebus ni) so kena pakai dua bekas utk masak



ni bekas ke dia.. dah nak siap ni.. segala rumpai tu dh hancur jd sangat likat





then dsejukkan dlm bekas kecik2 utk di makan... cara makan nyer.. satu sudu kecik pagi dan malam.

Ada byk stok ni... sapa nak? mehh saya nak bagi free jah!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post