...

Saturday, January 06, 2018

Trip To Ho Chi Minh City, Vietnam: Shopping dan Shopping


Sambung part 2, pasal makanan halal di Vietnam, hotel dan shopping dan shopping


kiteorang stay kat hotel ni  Alagon Western Hotel, byk hotel sama row ngan hotel Alagon ni, tepi tu nampakkan ada Gia Huy Hotel,  Saigon Pink 2 Hotel


deretan hotel kat Malaysian Street, memang sini je lah tumpuan org Malaysia stay kalau datang ke Vietnam, dekat sangat dengan Ben Than Market



extra bed for Mommy Anisz :)

ni dia rate Alagon Western Hotel

bilik kiteorang Junior Suite + extra bed


 view dr bilik hotel aku

suasana sebelah pagi... pagi2 ramai yg breakfast kat Hj. Osman, Hjh. Basiroh & Hj Idris


Menu dan harga makanan halal di Restoran Hajjah Basiroh




60 ribu dong lebih kurang RM10-11


Bangun kul 3 pagi lagi ni, pengsan dah..





merasa lah makan nasi dgn harga 500 ribu hehe... byr pakai MYR jd 100, mahal kan, rasa dia? Biasa2 je, xleh lawan masakan Thai laa.. masuk kedai ni pun lepas masuk 2 kedai lain yg lagi mahal, Daun ke apa ntah nama, tapi bukan kat Malaysian Street la.











Nasi Goreng Paprik Ayam, biasa2 je rasa



 Jalan terus je melalui Gia Huy Hotel tu cross jalan, sampai la ke Ben Than Market, tade pulak amik gambar kat situ.


Alagon Western ni ada menyediakan breakfast halal, halalccording to them la, diaorang ada asingkan yg tak halal, sejauh mana kefahaman diaorg tentang halal tu tatau lah, sebab ada yg faham pork free tu halal la..


 laundry bag ni nyaris2 nk amik isi kain baju yg dh pakai dah, rupanye kena bayar, bukan free!






kalau sejenis yg takut nak lintas jalan kat sini memang sampai ke sudah la tak dapat nak lintas jalan..kalau jln sehala senang la nk cross kan, ni byk2 hala...




helmet motor dan basikal yg hipster gituu



mujur lah setiap kedai kat Ho Chi Minh nih ada free wifi, wifi kat sini memang terbaekk lahhh.. lajuu giler walaupun free wifi je, xkira kedai tudung ke kedai makan ke, mmg wifi laju, kat hotel pun sama, yg best nye kan, kalau korang duk ukur setiap kedai kat sepanjang Malaysian street tu, then setiap kali masuk kedai mintak password wifi dia orang nnti the next day sepanjang korang  berjalan kat Malaysian Street tu, sepajang2 tu lah buleh berwhatsapp, ye la lepas putus wifi kedai hjh basiroh, connected dgn wifi kedai hj osman pulak.. pastu kedai selepas dia plak dan seterusnya sampai lah balik hotel, connect plak ngan wifi hotel....

budak2 plak bile dah ada wifi ni senang la mak bapak nk bershopping, tenang je dia duk main games kat hp, nk download segala mak nenek games pun lantak la asal kan mama n mommy anisz (papa too) bleh pilih tudung dgn aman... kedai pulak ada aircond, cun sgt lah kan. 





bersusun-susun tudung, Aiysh happy je duk kedai ni dapat main games


macam2 pesen dah



boring main games, bukak buku lah pulak

memang berkampung sungguh la kat kedai ni, dah boring main game, Aiysh bukak bag dia, menulis pulak..


semangat nk masuk darjah 1 lah katakan


ni antara barang best utk di shopping di Ho Chi Minh ni... bag Deuter, kualiti dia baik sgt.. xrugi la bli




ni harga dalam RM25-RM30 kat Ben Than Night Market ni...


kopi vietnam, hati2 ada gak yg tak halal


okeh tu je la, hopefully dapat lah lagi menjejakkan kaki ke Vietnam ni...

Sunday, December 10, 2017

Trip To Ho Chi Minh City, Vietnam: The Journey

Entry kali ni nak citer pasal pengalaman ke Ho Chi Minh City, Vietnam 1 - 3 Disember 2017 baru-baru ni.

Aku gerak dr Kuantan ke JB pada 30 November dgn bas ke rumah my brother (Abe) kat Pasir Gudang, the next day 1 Disember flight ke Ho Chi Minh atau Saigon jam 7.05 pagi from Senai Airport.

Kpd readers yg sampai ke blog ni utk buat research pasal nak melancong ke Vietnam, meh nak share A-Z pasal aku nyer trip nih... tapi..tapi... nk bagitau awal2, trip aku ni fokus utk shopping semata-mata tade p tour mana2, yupp tade p mekong river ke chu chi tunnel ke... tade...nada... shopping dan shopping je... 

so... kite start dengan airplane ticket lah yer... 

aku beli tiket Air Asia bulan Mac lagi... tak plan pun, tetiba Abe bgtau dia n family nak g Vietnam Disember ni, then dia ajak aku... wahh.. why not kan... jom.. usha2 la tiket... well nk pergi time cuti sekolah so harga tiket takde lah murah mana walaupun dah beli few months back kan... kiteorang pergi sendiri2 je tade amik mana2 pakej dgn mana2 travel agency. Abe dah 2 kali ke Vietnam (work related trip) dan aku plak first time, so keje2 research pasal kat Vietnam tu Abe serah pada aku la.. byk gak la dok baca blog pasal camne nk bergerak kat Ho Chi Minh nanti.

Asalnyer harga tiket RM483.10 with 20kg checked baggage, pastu bila Abe kata dia amik meals... so terpk plak kan takkan nk tgk je org makan... lagi pun sure xsempat nk bfast sblm fly kan, so tambah lagi RM10, bleh je nk bli masa dlm flight tu byr cash kat flight attendant tp harga bukan RM10 la.. berganda.. 






bertolak pkul 7:05 pagi, duration 1 jam 55 mins lebih kurang, kalau tengok kat tiket tu pkul 8 kan sampai Ho Chi Minh, pukul 8pagi local time sana la... Ho Chi Minh awal sejam dari Malaysia.




kat gambar atas ni ada booking date,  so 21 march 2017 la aku booking and buat payment utk fly in december 2017. Cuti x apply pun lg, tawakkal je la cuti luluskan.. huhu






 few days before nk fly aku dah siap2 check-in secara online, pastu print dan simpan kertas  utk ditunjukkan kat airport masa nk boarding nanti. Kepada yg first time nak fly baca betul2 arahan2 airlines kite tu, utk hand carry 2 buah bag je tak lebih 7kg dan kena ikut size yg telah ditetapkan. Hand carry atau cabin baggage ni maksudnya bag yg kita boleh bawak masuk dlm airplane sekali ngan kita. Biasanya otw pergi tak payah la amik checked baggage sebab kita bwk skit je brg kan, otw balik je la byk brg shopping kan. Air Asia ni kalau kita tak beli checked baggage memang 7kg hand carry tu je la yg boleh, so mcm aku otw balik beli 20kg utk checked baggage. Kalau nak beli kemudian pun boleh, dah check in pun boleh lg beli online. Tapi jgn la few hours nk fly baru nk amik checked in baggage mmg tak dapat la.

Tengok gak kat boarding pass tu ada steps yg kita perlu ikut, ada information pasal pukul brapa kena boarding, utk yg ada checked baggage kena checked baggage tu kat kaunter sebelum pkul berapa etc...  bila kita check in online sblm fly terus boleh print boarding pass utk pergi dan balik, kalau tak check in sblm smpai airport, korang boleh check in kat kiosk2 yg ada kat airport tp better siap2 check in secara online sblm smpai airport la sbb aritu aku tgk kat kiosk nk check in tu ramai org. 

Ohh.. jgn lupa bli travel insurans... boleh bli sekali ngan tiket, tapi masa aku bli tiket tu rasa mcm xperlu lah beli, then few days b4 nk fly dpt surat dr majikan ku mewajibkan beli travel insurans.. huk alos... so gugel la... jumpe lah AXA Smart Traveller ni, ingtkan mahal rupanyer RM26.25 jer.. sambil2 tengok tv je bli travel insurans ni... senang sgt... bagus yg AXA ni flight delay, bag kita rosak pun boleh claim. 



ahli-ahli rombongan

Sesudah solat subuh kat Senai Airport kiteorang dah siap2 utk boarding dah. Untuk ke airport ni kiteorang amik Grab je.. senang! By 6.30 dah ada dlm kapal terbang, sebelum boarding make sure timbang dlu hand carry korang, kat airport tu ada je penimbang.


 Ami dan Aiysh my nephews, super excited nk ke Vietnam, berbulan2 kiteorg simpan rahsia dari 2 beradik ni, ye lah kalau bgtau awal2 penat la mama&papa dia nk menjawab soalan2



 takleh amik gambar sebenarnya kat sini..so pandai2 lah ye.. hehe



 Mommy Anisz dia duk kat seat belakang, dah try nk duduk seat nearby ngan diaorg tp kena bayar la pulak... huhu biasa la cheap flight kan semua nak kena byr la.. sebelah aku tu later on ada 2 orang vietnam yg duduk, diaorg keje kat Danga Bay sebelum tu keje kat Melaka, ni balik Vietnam untuk meeting, then balik Johor semula.




Sampai je kat Tan Son Nhat International Airport nampak pulak Korean Air nih... ishh next trip kena g Korea ni.. haha... insyaAllah... nak g Jeju Island! 





so...sampai je kat airport Tan Son Nhat airport we were like ok so nak naik apa ni ke hotel? Taxi ke Grab? Kalau ikut pembacaan aku kat blog, better amik Grab, lagi murah dr taxi dan selamat. So, aku pun try la dapatkan wifi airport, try2 eh dapat dah..senang je.. no need password. Lepas je cop passport, sambil2 berjalan nk keluar tu tekan2 apps grab (my very first time guna grab tp apps dah pernah download kat hp cuma tak register email je lagi) sambil2 berjalan tarik bag tu gak la register email kat grab then pilih Grab Car Plus (sebab 3 adults + 2 kids & dgn beg lagi kan. So, apps kat grab tu kuar la Innova 8 dgn nama driver dia dan no keta. Caj  plak 110 000 dong about RM19.76 murah kan.

Sedang elok je aku kuar dr airport nampak dah innova tgh tggu, pastu compare muka dia ngan gamba dlm apps grab tu pastu lambai2 kat dia.. hehe... dia pun tunjukkan hp dia ada tertera nama aku dgn destination, he speaks very little English... hence the sign language. Lps tengok betul dah destination (nama hotel dan alamat hotel tu) masuk je la dalam keta. 

Ohhh..something funny happened, Abe tiba2 menuju ke arah seat driver utk naik innova tu.. hehehe...sebab kat Vietnam ni driver seat dia American style, belah kiri. Tergelak la kiteorang, dgn driver tu sekali dia cakap u want to drive? hehehe...  

Jarak airport ke hotel tempat kiteorang menginap tak jauh mana pun dlm 15 -20 mins je depends on traffic la, kalau tgk kat resit grab tu kul 8:12 am tu aku book, by 8:18 kiteorang dah dlm keta tinggal kan airport, mcmna tau? sbb bila tgk balik kat whatsapp 8:18 tu aku msg kat whatsapp group family cakap otw ke hotel dah, masa tu dapat wifi airport sipi2 dah.

ok bersambung next post... citer pasal hotel, makan dannnnn shoppinggggg.... ngeeee





 

Wednesday, December 06, 2017

Resepi Sup Daging




Bahan-bahan;

Bawang putih - diketuk
Halia - di ketuk
Bawang Besar dipotong 4
1 biji Tomato
akar pakci - diketuk
bunga lawang
sedikit kayu manis
cabe
cardamon

cara-cara memasak;

rebus daging dan masukkan bahan-bahan diatas. Rebus daging sehingga empuk. Boleh masukkan ubi kentang.


Tq Zee for the recipe... 

Tuesday, November 21, 2017

AKADEMI KEUSAHAWANAN KPTM BERA

Last weekend kena berkursus kat Akademi Keusahawanan KPTM Bera ni..



Sedang elok je bas KPTM Kuantan lalu


Baru lagi akademi ni wujud... kat mana akademi keusahawanan kptm bera ni? dekat ngan Mc Donalds & KFC



















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post