...

Thursday, November 16, 2017

Tempat Makan Best Di Kuantan: Burgerak


  

kannnn..selalu bermasalah bila nak keluar makan tapi tatau nk g makan kat mana, ni ceritas last saturday... pusing2 di ujung minggu.... last2 sampai ke Burgerak kat Jalan Beserah.

Lama dah tak pekena Burgerak ni... 

Sejak Burgerak ni pindah kat sini, ni lah first time dapat datang makan sini, sebab biasa nye bila nak g time malam, memang full house sokmo Burgerak ni.. 








cafe hipster gitu








menu ni menjadi pilihan aku




Lamb Gor.. RM10.. puas ati, sedap dan berbaloi dgn harga 


Thai Green Tea With Ice Cream.. mint pulak ice cream tu sedappp jugakkk



ni sosej yg digoreng dgn bawang dan telur.. makan dengan roti..sedap gakk...



gambar ni amik kat instagram @burgerak 







Lokasi 
B-1927 Jalan Beserah, Kuantan Pahang , DarulMakmur. 
📱011 1097 5887 📱017 980 3991




Sunday, November 12, 2017

Sungai Lembing: Macam Back To The 60s



Ini cerita last Sunday, 5 Nov 2017, asal cerita nak keluar carik keropok lekor je kat Jaya Gading, then eh kita lalu Panching lah..dah sampai simpang Sg Lembing Kuantan tu... eh u x pernah g Sg Lembing lg kan... jom kita g nak.. so.. smpai lah ke Sungai Lembing ni, jd tour guide kpd kawan yg 2 tahun lebih keje sini tapi tak pernah sampai Sungai Lembing ni lagi.. 




Aku dah 4-5 kot datang ke Sungai Lembing ni tapi kali ni first time sampai ke T-Box Sungai Lembing ni...  http://tboxsungailembing.com/

T-Box ni macam resort la, tapi kat website dia kata it's a homestay, ada mcm jenis bilik, kabin, rumah yg kita boleh pilih nk duduk mcmna.. gmbar atas ni, kat belakang aku tu is the entrance.. kira masuk2 je T-Box ni terus naik bukit la.. 






it was raining.. dan takde org sangat.. ada ATV gak utk aktiviti2 kat sini








Ni jalan masuk utk ke T-Box ni.. utk jumpe jalan ni korang kena lalu depan muzium sungai lembing pastu jalan terus je sampai mcm nk masuk kampung gitu... nanti jumpa la signboard Kampung Sungai Rimau ni... terus lagi baru jumpe pintu masuk T-Box tu




gambar atas ni jalan utama kat pekan Sungai Lembing ni, macam kembali ke tahun 60an kan.. tempat lain yg menarik kat sini selain muzium sungai lembing, ada  Terowong Bijih Timah Sungai Lembing, Air Terjun Pelangi, Bukit Panorama dan 3D art gallery

 Gambar ni menipu... hari mendung sebenarnye, tapi pakai filter kasi terang..




Thursday, November 09, 2017

Wang Tak Dituntut (WTD): Saya Dah Tuntut, Anda?

Few months back viral kan pasal Wang Tak Dituntut ni. Masa tu penuh pejabat Jabatan Akauntan Negara kat setiap negeri kena serbu. So, since dah reda sket aku pun g la nk check ada ke WTD ni hari selasa baru2 ni.. alang2 dah amik cuti kan, kena cakap CUTI sbb nanti org ingat g time keje plak.. huhu... so silalah cuti ye.. walaupun sekejap je urusan WTD ni, xsampai setengah je kalau kebetulan time g tu tak ramai org.

Jabatan Akauntan Negara kat Pahang letak nyer Kuantan lah.. ni lokasi dia dekat bangunan BSN Jalan Bank tu, ni alamat lokasi nye

Jabatan Akauntan Negara Malaysia Negeri Pahang
Tingkat 4 & 5, Bangunan BSN,
Jalan Bank,
25000 Kuantan, Pahang.

Tel : 09-565 5802
Faks : 09-516 4931



 Pejabat dia kat bangunan BSN


 Masuk kot pintu dalam gambar atas ni, cakap nak buat WTD then tulis nama kat buku log, ada polis bantuan yg jaga, then naik lif ke tingkat 5




 Sampai je kat tingkat 5 tu serahkan mykad korang kat pegawai yg bertugas dan tulis nama lg sekali dlm buku log dia, then tunggu sambil2 berdebar, byk ke ada duit nyer.. ke tade langsung.. hehe.. kalau yg tade duit tu dia akan hulur mykad dan cakap takde duit ye...hehe.. sila berlapang dada dan jgn kuciwa... as for me... ada sket... dalam 100 lebih.. mana2 yg ada duit pegawai situ akan bagi print out mcm gambar kat bawah ni..


dalam tu ada detail duit dan dr sumber mana duit tu.. mcm aku ada duit dlm akaun simpanan dulu2, dr bank bumiputra commerce, bank muamalat pastu satu lg duit masa masuk insurans mcis-zurich dlu, ada org yg dtg sekali ngan aku tu dia dpt dalam 1k plus, dr celcom, tp dia cakap dia tak pernah pakai celcom yg post paid punyer, entah la maybe dia tak ingat or family dia ada pakai nama dia.

Lepas dapat tahu berapa duit yg ada utk dituntut ni pegawai JANM akan bagi satu borang utk buat tuntutan dan  explain apa perlu kita buat seterusnya... 

1. kena dapatkan pengesahan drpd pihak bank yg kita ada akaun aktif, as for me since CIMB sebelah je, dan memang akun CIMB tu aktif, terus je la g CIMB utk dpt kan pengesahan akaun. Pastikan pihak bank kita tu print out details pasal akaun bank kita pastu ada sign dan cop (nama pegawai tu sekali la)

2. kena ada SATU salinan fotostat mykad kita yg ada sign boss kita.. harus gred yg 44 ke atas, kalau yg tak keje tu boleh je amik sign mana2 pegawai gred A, tok penghulu, pegawai kanan la kan..

tu jerr....

so utk senang tak payah pergi 2 kali ke Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) tu korang bwk la siap2 dokuman 1 dan 2 tu dan isi borang claim yg dia bg tu... settled! Tunggu lah duit tu masuk ke akaun anda, tadi aku tnya gak berapa lama agak2 masuk duit tu...jawapan nyer... 4 bulan ke atas... huhu.. baiklah... 


kat meja tu lah kita tulis nama kat buku log dan serah kan mykad kita, pastu tggu lah... masa first time pergi hari selasa tu dalam 10 org gak la ada duk tunggu... hari ni khamis, memang sorang dua je ada 

ada soalan? hehe meh nak jwb terus...


HANYA PENAMA je boleh check akaun sendiri. tapi tadi masa aku tnya utk Abah aku dia mintak mykad, so kira boleh la kot, tapi tade la plak mykad abah kan.. nanti abah nak datang kuantan kita mai lg sekali kat sini lah...

 
Kalau nak check untuk orang yang dah meninggal dunia, silalah bawa surat mati dan surat sokongan yang menyatakan hubungan kita dengan si mati.

ada bayaran dikenakan ke?

tade..free je.. kena byr duit minyak je utk sampai sini... hehe


more info bleh baca sini deh...







Dokumen dan Panduan di SINI







Sunday, November 05, 2017

DRAMA KOREA YANG BEST SEKARANG


Lately ni almost everyday, tengok Korean Drama almost yer, bukan everyday.. 
ni pun kat tv tgh bukak citer Black ep 5, dah tengok sebenarnyer ep 5 ni kat online, tapi since Astro boleh tengok banyak channel skarang ni sampai 19 Nov 2017 mmg tv kat umah ni on channels korea memanjang jek la... dekat MyTv pun penuh record kdrama jer...  

So for the past few weeks ni.. kdrama yg menjadi pilihan aku ialah....

 

 Because This Is My First Life, dalam gambar tu tulis Because This My First time tu nama episode dia. Citer dia pasal apa? Well.. nanti cite spoil la plak kan.. yg boleh citer nyer, the hero sangat weird, jenis yg takde perasaan punyer org, very jimat cermat. Semua dia buat kira2.. siap ada buat analisis lagi pasal housemates yg pernah duduk ngan dia.


Kdrama Black ni memang aku sangat2 tggu sebab last tengok Song Seung-heong dalam kdrama When A Man Falls In Love (2013), 

Masa citer When A Man Falls In Love tu Song Seung-Heong ni muda lagi la.. lps 4 tahun dia umo 41 makin bertambah2 hensemmm huhu








Citer Black ni pasal sorang detective yg kena possessed dgn Grim Reaper, pastu the lead actress nyer plak .. Ha-Ram played by Go Ara yg bleh tgk shadow of death


Selain Black & Because This Is My First Live, yg dlm list nyer... Temperature of Love, Hospital Ship, The Package, 20th Century Boys & Girls, Avengers Social Club, haaa ada satu lagi yg best gak.. Revolutionary Love, citer dia agak cliche la.. romantic comedy, typical cinta antara 2 darjat gitu la.. best sebab the 2 male leads 1. Si-won of Super Junior 2. Gong Myung yg sebelum ni jd Bi-Ryum dalam drama Bride of Habaek. The female lead plak Kang So Ra, sebijik macam Neelofa. 


Ohh..satu lagi yg best gak... sebab leads dia nama2 besar gak la.. citer While You Were Sleeping, high expectation gak la utk drama ni, tapi bila dah tgk xberapa nk best sgt la.. mcm tade la tertunggu2 sangat the next ep nyer...

Saturday, November 04, 2017

MARA DIGITAL KUANTAN


 Last sunday kena attend Majlis Perasmian MARA Digital kat Plaza Gambut, Kuantan


 Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merasmikan MARA Digital





gambar seterus nyer... kedai aksesori KVK yg ada kat MARA Digital







ingatkan ada byk la kedai aksesori dalam MARA Digital ni, rupa nyer ada satu je, lain2 kedai jual handphones, harga dia murah la, ala2 Toko Murah & Al-Murah.. tapi ada gak yg Toko Murah lg murah dr KVK ni


KUANTAN 30 Okt. – Majlis Amanah Rakyat (MARA) memperluaskan rangkaian pusat teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), MARA Digital dengan membuka premis di Plaza Gambut di sini semalam.


Pembukaan MARA Digital@Kuantan itu bagi membantu usahawan bumiputera berkecimpung dalam bidang ber­kenaan sekali gus memberi alternatif kepada pengguna dari segi pembe­lian produk tersebut.

Premis MARA Digital keempat selepas Kuala Lumpur, Shah Alam (Selangor) dan Ipoh di Perak itu setakat ini menawarkan 18 ruang niaga yang mana keunikannya ialah terdapat ruangan jualan produk usahawan desa.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pembukaan MARA Digital di negeri ini menjadi satu lagi mercu tanda kejayaan MARA dalam agenda pembangunan bagi memartabatkan usahawan bumiputera selaras dengan arus pembangunan teknologi digital era alaf baharu.

“MARA Digital@Kuantan adalah kesinambungan daripada kejayaan dan kesungguhan berterusan MARA dalam memastikan transformasi teknousahawan bumiputera terus maju dalam bidang komunikasi.

“MARA Digital yang pertama di Menara MARA Kuala Lumpur pada 2015 mencatat kejayaan walaupun pada awalnya mendapat reaksi negatif daripada sesetengah pihak.

“Kita teruskan usaha dan membuka premis di Anggerik Mall, Shah Alam pada tahun lalu disusuli pembukaan premis ketiga di Ipoh awal bulan ini dan kini kelahiran MARA Digital@Kuantan” katanya ketika berucap merasmikan MARA Digital di sini semalam.
Yang hadir sama Ketua Pe­ngarah MARA, Datuk Azhar Abdul Manaf, para pegawai kementerian itu dan MARA serta pemimpin masyarakat setempat.

Ismail Sabri yakin dengan kemampuan MARA Digital@Kuantan untuk memacu kejayaan bagi usahawan setempat dengan menjadikan MARA Digital di Kuala Lumpur sebagai kayu pengukur.

Beliau berkata, pada tahun lalu, MARA Digital di Kuala Lumpur merekodkan lebih satu juta pe­ngunjung dengan jualan me­lebihi RM18 juta manakala setakat Ogos lepas, seramai 585,580 pengunjung dicatatkan dengan hasil jualan melebihi RM7.6 juta.
Beliau menegaskan, pembukaan premis MARA Digital adalah usaha berterusan MARA dalam memperkasa dan melahirkan lebih ramai usahawan bumiputera dalam perniagaan runcit berkaitan ICT.

Sehingga kini seramai 109 usahawan bumiputera mendapat man­faat menerusi perniagaan mereka dalam bidang berkenaan di empat premis MARA Digital yang dibuka secara berperingkat sejak Disember 2015.

Beliau berkata, potensi perniagaan dalam bidang ICT adalah besar berikutan perkembangan pesat industri itu yang menjadikan permintaan terhadap gajet seperti telefon pintar dan aksesori berkaitan sangat tinggi.

Mengikut ICT Strategic Review (ICTS & Service) 2016/2017, kata beliau, unjuran industri ICT dan perkhidmatan berkaitan adalah berjumlah lebih RM77 bilion.
“Kajian dilakukan firma penyelidikan pasaran GFK pula mendapati rakyat Malaysia berbelanja sekitar RM6.8 bi­lion untuk membeli telefon pintar bagi tempoh Mac 2016 hingga Februari lalu, iaitu meningkat daripada RM5.4 bilion pada 2015.

“Angka itu menunjukkan bidang ICT dan digital adalah perniagaan alaf baharu yang mempunyai potensi masa depan cerah. Sebab itu saya tidak mahu melihat usahawan Melayu dan bumiputera ketinggalan.

“Sasaran kita bukan setakat melahirkan usahawan runcit tetapi dari segi pembekal, pengedar dan pengimport supaya keseluruhan rantaian nilai terdapat usahawan bumiputera,” ujarnya.

Sementara itu, beliau optimis untuk melihat lebih banyak MARA Digital dibuka dengan sasaran setiap ibu negeri mempunyai premis perniagaan tersebut seterusnya dari segi jangka masa panjang membukanya di daerah-daerah di ba­ngunan MARA dalam skala lebih kecil.

Dalam tempoh terdekat, kata beliau, rangkaian MARA Digital akan diperluas ke dua buah lagi negeri iaitu di Sungai Rambai, Melaka dan Larkin, Johor.
Dalam pada itu, bagi memastikan golongan bumiputera memiliki tenaga mahir dalam pemba­ngunan gajet ICT pada masa depan, institusi di bawah kementerian berkenaan menganjurkan kursus berkaitan industri tersebut.

Kata beliau, GIATMARA telah mempunyai kursus jangka pendek membaiki telefon pintar manakala Kolej Kemahiran Tinggi MARA dan Universiti Kuala Lumpur (UniKL) ada menyediakan kursus berkaitan kejuruteraan, perisian komputer dan multimedia.
“Pendekatan ini adalah untuk memberi peluang kepada usahawan pada masa akan datang adalah dalam kalangan mereka yang berlatar belakangkan bidang berkaitan agar peningkatan diri dalam keusahawanan berasaskan ICT adalah selaras serta mempunyai kesinambungan dengan arus pembangunannya,” katanya.

Sumber : http://www.utusan.com.my/bisnes/usahawan/mara-perkasa-usahawan-ict-1.545243

Friday, November 03, 2017

THOR: RAGNAROK @MBO CINEMA KUANTAN CITY MALL


Semalam, I was on leave... so took dat opportunity to go watch Thor: Ragnorak
nk try test cinema baru kat Kuantan City Mall




Total harga tiket utk 2 orang RM44.12 apsal mahal sangat? Sebab.. ni Big Screen Atmos + couple seat. Kalau yg amik yg MX4D seat lagi la mahal, RM63 for two hoho! 

Big Screen Atmos tu apa?

Big Screen tu, hall dia ada screen yg sgt besar, besar dr  screen kat GSC, atmos tu plak, sound system nye.. Atmos ni kat GSC pun ada.

 Kat MBO ni ada hall nama KECIL, ni utk budak2 punyer, dalam tu dia tak segelap hall biasa dan tak cerah sangat la, ada playground and boleh bising2... budak2 kan.. parents nk masuk tgk movie sekali pun boleh. So, those with anak2 kecil tlg lah tgk movie yg ada tunjuk kat KECIL ni ye..

Boleh tengok gambar2 kat bawah ni... harga tiket untuk semua jenis.





Now nak review cite Thor plak.. 

In short... Thor: Ragnarok ni sangat BEST!

Sampai rasa takleh nk move on lagi after 2 days.. haha.. gituu

berapa star? 4 star, kurang 1 star lg sbb kenapa? sbb takde elemen2 cinta.. hahaha.. 
Takpayah la citer plot dia kan, nnti spoil plak.. nk citer nyer, action dia best, special effect voila! the best part.. ada byk lawak.. yes byk part2 yg funny.. another thing yg aku suka.. setting/scenes dia kat byk tempat yg berbeza2... kat byk planet.. so tade la boring asyik duk zaman tu je.. jap scene kat bumi, jap kat Asgrad tempat asal Thor, jap kat Sakaar, planet yg penuh dgn sampah... so setiap tempat tu lain2 la setting dia.. best sbb bleh tgk mcm mana la org2 ni bleh pk nk buat set mcm tu.. 

as for the character, tak sangka plak Hela tu Cate Blanchett lain sgt.. another character yg interesting is Grandmaster played by Jeff Goldblum


Chris Hemsworth.. to die for... haha...





Sunday, October 29, 2017

MASAK-MASAK: JJANGMEYEON KEKNISZ STYLE


Penangan hari-hari tengok Korean drama kan... aritu beli la pes jjang ni kat ig, kalau tgk Kdrama kan selalu diaorg makan jjangmyeong, black beans noodles, haa ni la.. tp bila aku masak tade la jadi mcm yg korean punyer... ni dah edit2 ikut style suka hari...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post