...

Sunday, April 14, 2019

JAMAN TORY RESEPI INDERA MAHKOTA KUANTAN

Jaman Tory ni terkenal dengan masakan asli Pahang. Sementara menunggu makanan yang di-order sampai, kita amik gamba dulu lah. Restoran ni ada banyak spot yg Instagram worthy :) especially kalau naik ke bahagian atas kedai.












kereta mini yang dijadikan tempat makan utk dua orang






















Friday, April 12, 2019

SERAMBI TERUNTUM


Throwback jalan-jalan kat Serambi Teruntum























Tuesday, March 05, 2019

Digital Marketing Course

Hari ini dan esok kena berkursus "Digital Marketing" dekat kolej ni je. Aku n few others kena attend course ni sebab kiteorang jadi AJK Digital Marketing bg mempromosikan kolej di social medias. 

Looking forward sangat dengan kursus ni sebab semestinya banyak ilmu baru pasal cara-cara nak buat pemasaran di social media kan. Walaupun sebelum ni dah pernah pergi kursus lebih kurang mcm kursus ni but still banyak ilmu2 baru yg dapat.

First sekali coach perkenalkan kepada para peserta kursus dengan Google Trend Visualizer, kursus sebelum ni dia just kenalkan dengan Google Trend je, tapi kali ni Google Trend Visualizer pulak. See, walaupun dah pergi kursus ni dengan coach yg sama tapi, ilmu pertama pun dah lain. Ye lah kan dunia digital ni setiap hari ada je something new, so memang perlulah kena attend kursus macam ni dari masa ke semasa.

So, apa google trend visualizer ni? Macam mana nak tengok google trend visualizer?
ok, mula2 apa itu google trend visualizer? Makna dia lebih kurang mcm ni, Google Trend visualizer ni utk kita tengok apa yg tengah trending di google/internet atau pun key word apa yg tengah hot sekarang. Apa yg ramai orang tengah search kat google sekarang ni. Macam tadi, bila bukak Google Trend Visualizer tu aku nampak nama LUKE PERRY, masa tu ingat ohh sebab few days ago dia kat kena stroke, (later baru aku found out yg nama dia trending sebab dia dah meninggal). 

Kenapa penting nak tahu key word apa yang tengah hot sekarang? Well, as digital marketers keyword yang ramai orang cari memang sangat pentinglah sebab kita perlu gunakan keyword yang banyak dicari oleh ramai orang. Satu contoh senang, macam blog aku ni lah, semestinya aku nak ramai orang baca blog ni kan. So satu caranya aku kena tahu keyword apa yang trending sekarang ni, contoh lah kita amik "LUKE PERRY". Hari ini esok dan lusa memang ramai yang akan google LUKE PERRY terutamanya golongan yang berumur pertengahan 30an - hujung 40an, sebabnya LUKE PERRY ni glamer dengan drama bersiri Beverly Hills 90210 di tahun 90an dulu. Jadi, aku perlulah buat entry yang ada LUKE PERRY so that, yg orang duk google nama LUKE PERRY tu akan terrrrsampai ke blog ni lah.

ok, settled lah pasal google trend visualizer tu, ni aku nak citer pasal canva.com plak. Canva ni utk buat poster, untuk edit gambar, facebook cover, flyers, nak buat presentation pun boleh pakai canva.com ni. Contohnya macam ni. Boleh utk fb, instagram





Next, https://burner.bonanza.com ni untuk edit gambar jugak, tapi yg best nyer dia boleh remove gambar background. Contohnya mcm ni...



ni gambar asal

lepas edit pakai burner bonanza

Pakai burner bonanza ni senang amatss.. sesuai sgt utk edit gambar2 bg mereka yg menjual produk secara online. 

https://app.bitly.com ni pulak untuk shorten kan link yg kita buat, contohnya mcm ni

http://bit.ly/INFOKPTM kan biasa orang bg link www.wasap.my/60123456789 so nk bagi cantik boleh la guna website ni dan kita boleh set bila orang tekan link tu terus link ke wasap dan akan keluar ayat2 yg kita dah set kan. Contohnya, "Saya berminat dengan produk kurus Selim Molek" 

Oklah, sampai sini je lah dulu dah nk dekat pukul 1 pagi, esok kursus bersambung. InsyaAllah nnti aku share lagi apa ilmu menarik yang dapat dekat kursus Digital Marketing tu.




p/s: korang baru start buat bisnes online tu, WAJIB tau ada FB PAGE. Pergi je kat FB personal korang tu pastu atas kanan tu kan ada boleh tekan CREATE, haa boleh buat FB PAGE korang kat situ. Ikut je steps yg dia suruh.



Monday, March 04, 2019

Dari Kelip Kertas Tukar Punya Tukar Dapat Rumah Sebuah

Baru-baru ni aku tengok satu video Ted Talk ni.. pasal this one Canadian guy (Kyle MacDonald) started this trade project... dia started off with a red paper clip, then dia trade ngan few other things sampai lah akhirnya dia dapat sebuah rumah! Cool kan..

here is the video



kalau kita buat kat Malaysia ni agak2 nyer menjadi tak? 

so here is the list this guy made the trades...


MacDonald made his first trade, a red paper clip for a fish-shaped pen, on July 14, 2005. He reached his goal of trading up to a house with the fourteenth transaction, trading a movie role for a house. This is the list of all transactions MacDonald made:

On July 14, 2005, he went to Vancouver and traded the paperclip for a fish-shaped pen.

He then traded the pen the same day for a hand-sculpted doorknob from Seattle, Washington.

On July 25, 2005, he travelled to Amherst, Massachusetts, with a friend to trade the doorknob for a Coleman camp stove (with fuel).

On September 24, 2005, he went to California, and traded the camp stove for a Honda generator.

On November 16, 2005, he traveled to Maspeth, Queens and traded the generator for an "instant party": an empty keg, an IOU for filling the keg with the beer of the bearer's choice, and a neon Budweiser sign

This was his second attempt to make the trade; his first resulted in the generator being temporarily confiscated by the New York City Fire Department.

On December 8, 2005, he traded the "instant party" to Quebec comedian and radio personality Michel Barrette for a Ski-Doosnowmobile.

Within a week of that, he traded the snowmobile for a two-person trip to Yahk, British Columbia, scheduled for February 2006.

On or about January 7, 2006, he traded the second spot on the Yahk trip for a box truck.

On or about February 22, 2006, he traded the box truck for a recording contract with Metalworks in Mississauga, Ontario.

On or about April 11, 2006, he traded the contract to Jody Gnant for a year's rent in Phoenix, Arizona.

On or about April 26, 2006, he traded the year's rent in Phoenix for one afternoon with Alice Cooper.

On or about May 26, 2006, he traded the afternoon with Cooper for a KISS motorized snow globe.

On or about June 2, 2006, he traded the snow globe to Corbin Bernsen for a role in the film Donna on Demand.

On or about July 5, 2006, he traded the movie role for a two-story farmhouse in Kipling, Saskatchewan.


Monday, February 25, 2019

Blog Masih Relevan?

Dah hampir ke penghujung Februari 2019

Tahun depan dah 2020! OMG!

Teringat plak, masa sekolah dulu masa tengah sibuk dengan Wawasan 2020 aku mencongak2 umur berapakah aku pada tahun 2020 nanti, rasa mcm ehh... dah nak tahun 2020 dah tahun depan... panjang umur dapat la hidup di 2020 yg dulu duk lukis gambar kereta dah terbang kat jalanraya.

Berbalik kepada tajuk post ni, terfikir plak kan, ramai lagi ker blogger tahun 2019 ni, ramai blogger yg aku suka baca dulu2 dah tak berblog dah, ramai yg menulis di Instagram je sekarang ni.

Bagi aku lah, blog ni masih relevan (sebab tu lah aku masih setia berblogkan). Kenapa?
Antara sebab utamanya, blog ni semacam online diary. Tempat aku simpan gambar2, memori, rekod2 pasal kehidupan seharian. Juga pasal apa yang aku fikirkan dan lain2 lah.
Kat blog ni kita senang nak cari semula. Contohnya bila bab resipi, senang nk cari dan rujuk semula atau nak forward kat kawan2 & sedara yang mintak. 

Keduanya, seronok bila kita sendiri menelusuri semula penulisan kita yang beberapa tahun lepas. Ada yang kita dah lupa pun, bila tengok balik, eh eh tak ingat dah pasal kejadian ni.

Blog ni aku start tulis pada tahun 2004. Dah 15 tahun umur blog ni! Giler ahhh... masuk form 3 dah laa..haha..


Tuesday, February 05, 2019

CUTI-CUTI CNY 2019

      3 FEB


                                       

aktiviti wajib bila balik KB, swimming dekat KGCC




4 FEB 2019

Kenduri anak sepupu Abah di Wakaf Bharu.











this is how they socialize



Su (my uncle), Mek (my nenek saudara), anak kpd Mek (erkk tak ingat nama), My Abah & Chik (my uncle)

with the only mak sedara left... Mek (Kak Chik) My Abah's aunty belah Abah's mother. 




Syahmi (bertopi) my anak sedara, next to him Fariz my cousin, sama umur 13 thn. Jadinya Syahmi adalah anak sepupu Fariz, betul x?


Lepas kenduri p pasar bunohan, tapi takde amik gambar pulak... then terus ke KGCC lagi utk swimming... sementara Ami & Aiysh duk berendam, Mama Papa & Mommy Anisz ke Pesta Makanan Thai kat Stadium.













Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post