...

Thursday, November 09, 2017

Wang Tak Dituntut (WTD): Saya Dah Tuntut, Anda?

Few months back viral kan pasal Wang Tak Dituntut ni. Masa tu penuh pejabat Jabatan Akauntan Negara kat setiap negeri kena serbu. So, since dah reda sket aku pun g la nk check ada ke WTD ni hari selasa baru2 ni.. alang2 dah amik cuti kan, kena cakap CUTI sbb nanti org ingat g time keje plak.. huhu... so silalah cuti ye.. walaupun sekejap je urusan WTD ni, xsampai setengah je kalau kebetulan time g tu tak ramai org.

Jabatan Akauntan Negara kat Pahang letak nyer Kuantan lah.. ni lokasi dia dekat bangunan BSN Jalan Bank tu, ni alamat lokasi nye

Jabatan Akauntan Negara Malaysia Negeri Pahang
Tingkat 4 & 5, Bangunan BSN,
Jalan Bank,
25000 Kuantan, Pahang.

Tel : 09-565 5802
Faks : 09-516 4931



 Pejabat dia kat bangunan BSN


 Masuk kot pintu dalam gambar atas ni, cakap nak buat WTD then tulis nama kat buku log, ada polis bantuan yg jaga, then naik lif ke tingkat 5




 Sampai je kat tingkat 5 tu serahkan mykad korang kat pegawai yg bertugas dan tulis nama lg sekali dlm buku log dia, then tunggu sambil2 berdebar, byk ke ada duit nyer.. ke tade langsung.. hehe.. kalau yg tade duit tu dia akan hulur mykad dan cakap takde duit ye...hehe.. sila berlapang dada dan jgn kuciwa... as for me... ada sket... dalam 100 lebih.. mana2 yg ada duit pegawai situ akan bagi print out mcm gambar kat bawah ni..


dalam tu ada detail duit dan dr sumber mana duit tu.. mcm aku ada duit dlm akaun simpanan dulu2, dr bank bumiputra commerce, bank muamalat pastu satu lg duit masa masuk insurans mcis-zurich dlu, ada org yg dtg sekali ngan aku tu dia dpt dalam 1k plus, dr celcom, tp dia cakap dia tak pernah pakai celcom yg post paid punyer, entah la maybe dia tak ingat or family dia ada pakai nama dia.

Lepas dapat tahu berapa duit yg ada utk dituntut ni pegawai JANM akan bagi satu borang utk buat tuntutan dan  explain apa perlu kita buat seterusnya... 

1. kena dapatkan pengesahan drpd pihak bank yg kita ada akaun aktif, as for me since CIMB sebelah je, dan memang akun CIMB tu aktif, terus je la g CIMB utk dpt kan pengesahan akaun. Pastikan pihak bank kita tu print out details pasal akaun bank kita pastu ada sign dan cop (nama pegawai tu sekali la)

2. kena ada SATU salinan fotostat mykad kita yg ada sign boss kita.. harus gred yg 44 ke atas, kalau yg tak keje tu boleh je amik sign mana2 pegawai gred A, tok penghulu, pegawai kanan la kan..

tu jerr....

so utk senang tak payah pergi 2 kali ke Jabatan Akauntan Negara Malaysia (JANM) tu korang bwk la siap2 dokuman 1 dan 2 tu dan isi borang claim yg dia bg tu... settled! Tunggu lah duit tu masuk ke akaun anda, tadi aku tnya gak berapa lama agak2 masuk duit tu...jawapan nyer... 4 bulan ke atas... huhu.. baiklah... 


kat meja tu lah kita tulis nama kat buku log dan serah kan mykad kita, pastu tggu lah... masa first time pergi hari selasa tu dalam 10 org gak la ada duk tunggu... hari ni khamis, memang sorang dua je ada 

ada soalan? hehe meh nak jwb terus...


HANYA PENAMA je boleh check akaun sendiri. tapi tadi masa aku tnya utk Abah aku dia mintak mykad, so kira boleh la kot, tapi tade la plak mykad abah kan.. nanti abah nak datang kuantan kita mai lg sekali kat sini lah...

 
Kalau nak check untuk orang yang dah meninggal dunia, silalah bawa surat mati dan surat sokongan yang menyatakan hubungan kita dengan si mati.

ada bayaran dikenakan ke?

tade..free je.. kena byr duit minyak je utk sampai sini... hehe


more info bleh baca sini deh...







Dokumen dan Panduan di SINI







3 comments:

ameris said...

huhuu.. nak cek jugok laa.. mana tau ada riban2.hahaha

Rosma Putri said...

Saya dh check last 2month.. Ade dlm rm300 tp xmasuk2 lg duitnya.. Bape lama agaknya dpt duit tu ek...

Salina Mohammad said...

waktu berurusan pukul brp ye?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post