...

Sunday, July 08, 2018

SAYA JUAL: PES TOM YAM



Antara barangan jualan saye... hehe... mcm2 jual nih... best pes ni, kalau tgk ig femes2 masak memasak memang depa suggest dan guna ni... dato seri aliff syukri pun masak pakai ni... sebotol yg dlm gambar ni RM30 termasuk poslaju ke seluruh semenanjung malaysia, kalau pos ke sabah sarawak RM40

Nk order whatsapp je 019 954 1414

TEMPAT MAKAN BEST DI KUANTAN: KOKO CAFE



Pusing punyer pusing, tatau nk makan kat mana (selalu masalah problem ni) finally, lepak sini... first time... cafe baru, next to 90 Degrees Cafe




masuk2 je... disambut dengan ini...



dan iniii...




dan iniiiii...adoii... tertawan rasa




very cozy



ni affogato, coffee + ice cream










ni 90 degrees cafe, kat sebelah koko cafe, ada adjacent door dgn koko cafe, so lps koko bleh lepak kat 90 degrees cafe plak









worth for a second and 3rd visit


Lokasi?





yer dekat jalan Air Putih, Kuantan. Pakai waze/maps senang, sebab cafe ni terletak kat blok kedai2 lama, so tak perasan sangat. 

Monday, May 07, 2018

RESIPI AYAM GORENG KOREA / KOREAN FRIED CHICKEN / CHICKEN GANGJEONG



South Korea nih bijak tau... dia promote negara dia dengan Kdrama then secara tak langsung berkembang nyer industri2 lain spt industri pelancongan... berapa ramai org Msia g korea sbb tgk best nyer korea kat dlm drama-drama korea kan.. paling hot Nami Island la kan... satu lagi industri F&B dia la... lately ni... restoran Korea mcm ada kat semua negeri kat Msia je..kan kan... 

Aku salah sorang la yg terpengaruh dengan makanan Korea bila tgk dalam drama dia, ishh sedap nyer dia masak... sapa tengok Youn's Kitchen memang sakit ati kan... customers mat salleh diaorg punye lah puji bagai nak rak akan kesedapan masakan diaorg masak... 


Baru2 ni aku try la buat ayam goreng korea tu.. nama korea dia  dakgangjeong
dak tu maksud dia ayam gangjeong tu kalau tak silap jenis tepung. 

Korean Fried Chicken ala KekNisz
 




RESIPI AYAM GORENG KOREA ala KekNisz @aniszcenna

Bahan-bahan.
10 ketul wings/ drummet ayam (minimum 1-2 org mkn) buat skit nanti nyesal.

Tepung KFC/Bestari utk jadikan ayam goreng celup tepung

Untuk sos:

3 ulas bawang putih
Kicap Manis Cap Kipas 2 sudu besar
Kicap Cair Masin 1 sudu besar
Cili Boh 3 sudu besar (ikut tahap kepedasan masing2)
Madu 4 sudu besar
Gula Perang 3 sudu besar
Apple Cider / Cuka Makan (pun boleh) 2 sudu besar


Cara-cara Masak:

Ayam digoreng setelah dicelup tepungkan. Tak payah letak telur, amik tepung gaul je ngan ayam.


Goreng 2 kali tau, nk goreng sekali pun ok tapi lg sedap 2 kali tapi tak sihat la.

Sementara ayam tengah digoreng boleh la buat sos dia.

Tumis bawang putih dengan cili boh, nk kisar sendiri cili kering pun ok, lagi sedap. Resipi asal yg Korea dia pakai gochujang (Korean red chili pepper paste).

Seterusnya masukkan semua bahan2 lain.. tak perlu masukkan air.
Dah siap guna kuali lain masukkan ayam dan sos, gaulkan sekali dengan api sederhana.

SIAP!

P/s: gula, madu kicap korang adjust ikut selera masing2 ye.


 ni yg buat sebelum ni terlebih kicap jd la gelap sket

Monday, April 30, 2018

SEMAK TEMPAT MENGUNDI



 OK.. lokasi mengundi atau pusat mengundi sama mcm PRU sebelum ni kat SK Sultan Ismail 4, Parlimen Kota Bharu, DUN Tanjung Mas





ni plak calon2 nyer, dah siap ada kita bleh semak dah, hehe comey je dia letak nama Kak Ani je, memang calon ni last PRU pun Kak Ani gak, nama glamer gitu Kak Ani.

Hmmmm.. mana satu pilihan kalbu yer???

Nak check boleh gi sini.... laman web Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di www.spr.gov.my, aplikasi mudah alih MySPR Semak yang tersedia di Apple App Store dan Google Play, dengan menghubungi 03-8892 7018 atau menghantar SMS ke 15888.





Wednesday, April 11, 2018

SEMAK TEMPAT MENGUNDI

Semak daftar pemilih dah? Semalam nk semak punye lah lama nk dpt bukak site tu... bz la kan... semua duk semak..

https://pengundi.spr.gov.my/


tapii... camner ek nk tengok kita mengundi kat sekolah mana?  Sama macam last pilihanraya ke? 

 last time kat sini...  before that kat SINI (first time ngundi)

Sunday, January 07, 2018

Back To Malaysia


Ni caj GRAB dr hotel ke airport,




KESILAPAN BESAR... bag 3 ketul tuu

new friend... sebab baju sama, so kita amik gambar sama2




 off u go... see u in malaysia.. satu kesilapan besar bungkus camni..beg sama jenis dan warna nampak sangat dr owner yg sama.... memang mengundang tumpuan kastam...







sebab kena datang awal ke airport... walaupun dah check in online siap2 tapi q pjg utk cop passport

bye2 see u on the other side... hehe



 berat sangat ke Dik bag tu






Aiysh datang visit mommy...



sampai JB dah... alhamdulillah





Saturday, January 06, 2018

Trip To Ho Chi Minh City, Vietnam: Shopping dan Shopping


Sambung part 2, pasal makanan halal di Vietnam, hotel dan shopping dan shopping


kiteorang stay kat hotel ni  Alagon Western Hotel, byk hotel sama row ngan hotel Alagon ni, tepi tu nampakkan ada Gia Huy Hotel,  Saigon Pink 2 Hotel


deretan hotel kat Malaysian Street, memang sini je lah tumpuan org Malaysia stay kalau datang ke Vietnam, dekat sangat dengan Ben Than Market



extra bed for Mommy Anisz :)

ni dia rate Alagon Western Hotel

bilik kiteorang Junior Suite + extra bed


 view dr bilik hotel aku

suasana sebelah pagi... pagi2 ramai yg breakfast kat Hj. Osman, Hjh. Basiroh & Hj Idris


Menu dan harga makanan halal di Restoran Hajjah Basiroh




60 ribu dong lebih kurang RM10-11


Bangun kul 3 pagi lagi ni, pengsan dah..





merasa lah makan nasi dgn harga 500 ribu hehe... byr pakai MYR jd 100, mahal kan, rasa dia? Biasa2 je, xleh lawan masakan Thai laa.. masuk kedai ni pun lepas masuk 2 kedai lain yg lagi mahal, Daun ke apa ntah nama, tapi bukan kat Malaysian Street la.











Nasi Goreng Paprik Ayam, biasa2 je rasa



 Jalan terus je melalui Gia Huy Hotel tu cross jalan, sampai la ke Ben Than Market, tade pulak amik gambar kat situ.


Alagon Western ni ada menyediakan breakfast halal, halalccording to them la, diaorang ada asingkan yg tak halal, sejauh mana kefahaman diaorg tentang halal tu tatau lah, sebab ada yg faham pork free tu halal la..


 laundry bag ni nyaris2 nk amik isi kain baju yg dh pakai dah, rupanye kena bayar, bukan free!






kalau sejenis yg takut nak lintas jalan kat sini memang sampai ke sudah la tak dapat nak lintas jalan..kalau jln sehala senang la nk cross kan, ni byk2 hala...




helmet motor dan basikal yg hipster gituu



mujur lah setiap kedai kat Ho Chi Minh nih ada free wifi, wifi kat sini memang terbaekk lahhh.. lajuu giler walaupun free wifi je, xkira kedai tudung ke kedai makan ke, mmg wifi laju, kat hotel pun sama, yg best nye kan, kalau korang duk ukur setiap kedai kat sepanjang Malaysian street tu, then setiap kali masuk kedai mintak password wifi dia orang nnti the next day sepanjang korang  berjalan kat Malaysian Street tu, sepajang2 tu lah buleh berwhatsapp, ye la lepas putus wifi kedai hjh basiroh, connected dgn wifi kedai hj osman pulak.. pastu kedai selepas dia plak dan seterusnya sampai lah balik hotel, connect plak ngan wifi hotel....

budak2 plak bile dah ada wifi ni senang la mak bapak nk bershopping, tenang je dia duk main games kat hp, nk download segala mak nenek games pun lantak la asal kan mama n mommy anisz (papa too) bleh pilih tudung dgn aman... kedai pulak ada aircond, cun sgt lah kan. 





bersusun-susun tudung, Aiysh happy je duk kedai ni dapat main games


macam2 pesen dah



boring main games, bukak buku lah pulak

memang berkampung sungguh la kat kedai ni, dah boring main game, Aiysh bukak bag dia, menulis pulak..


semangat nk masuk darjah 1 lah katakan


ni antara barang best utk di shopping di Ho Chi Minh ni... bag Deuter, kualiti dia baik sgt.. xrugi la bli




ni harga dalam RM25-RM30 kat Ben Than Night Market ni...


kopi vietnam, hati2 ada gak yg tak halal


okeh tu je la, hopefully dapat lah lagi menjejakkan kaki ke Vietnam ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post