...

Wednesday, August 07, 2013

Kue Teow Kerang En. Mudz


Hari ni nak masak kue teow keranglah, kenapa nama en. mudz? sebab resepi ni diambil dengan En. Mudzir, my colleague years ago masa En. Mudzir still keje kat Kuantan, now dia dah dok KL. 

Resepi ni aku amik masa awal2 keje dulu circa 2003 kot tp baru sekali buat, it was last year! haha.. ni nak try buat lagi sekali, tahun lepas buat time bulan puasa gak, 


Kue Teow Kerang En. Mudz.


Bahan-Bahan:

1 Bungkus kue teow (jenis MOi Kei atau Cap Wau)

4 Ulas bawang putih (ditumbuk)

4 cili kering (dikisar)

3 sudu minyak masak

Kicap Kipas Udang – Masin dan Manis

Sos Tiram Maggi – 3 sudu

Telur (1 – 2 biji Gred A)

Kerang 200 gm

Kuchai – secukup hati

Taugeh – 150 gm

Gula – 1 sudu teh


Cara-cara:

Panaskan minyak, masukkan cili kering, masak sehingga pecah minyak, masukkan bawang putih. Masukkan sedikit air, sos tiram, gula, kerang. Seterusnya masukkan kue teow, diikuti dengan kicap. Kicap hendaklah dituang  disekeliling tepi kuali (bukan ke atas kue teow).  Masukkan telur di tengah kuali (kue teow diketepikan). Kacau apabila putih telur menjadi agak masak. Masukkan taugeh dan kuchai setelah api dipadamkan.



Tips:

Kerang direndam dalam air panas dan ditutup selama beberapa minit.



voila !! inilah hasilnya...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Related Post